czwartek, 30 lipca 2015

Pulpeciki w kwaśnym sosie paprykowym

Szybkie i sycące danie.
Kwaśny sos i malutkie,delikatne pulpeciki
 
 
Składniki
pulpeciki
    szynka wieprzowa mielona 0,5 kg
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    papryka ostra mielona do smaku
    bulion warzywny 1 litr

sos

    papryka konserwowa 1 słoik
   papryka biała 2 sztuki
    przecier pomidorowy domowy 300ml
    pieprz czarny mielony do smaku
    liść laurowy
    ziele angielskie
 

 


 

Wykonanie 


Mięso mielone doprawić wg. własnego smaku solą,pieprzem i ostrą papryką.
dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
 zagotować bulion(może być z kostki) i wrzucać pulpeciki,
gotować 15 minut i wyjąć z bulionu.
paprykę białą i konserwową pokroić w grubsze paski.
zagotować przecier pomidorowy,dodać obie papryki,
2-3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego,
gotować 10 minut(pod przykryciem bo przecier pomidorowy lubi pryskać) 
następnie dodać pulpeciki i doprawić sos do smaku
(można dodać łyżkę cukru pudru jeżeli będzie za kwaśny)
 i podgotować chwilkę aby pulpeciki przeszły smakiem sosu.
podawać gorące posypane koperkiem  
 
SMACZNEGO 

Brak komentarzy: