Szybkie i sycące danie.
Kwaśny sos i malutkie,delikatne pulpeciki
Składniki
pulpeciki
szynka wieprzowa mielona 0,5 kg
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
papryka ostra mielona do smaku
bulion warzywny 1 litr
sos
papryka konserwowa 1 słoik
pulpeciki
szynka wieprzowa mielona 0,5 kg
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
papryka ostra mielona do smaku
bulion warzywny 1 litr
sos
papryka konserwowa 1 słoik
papryka biała 2 sztuki
przecier pomidorowy domowy 300ml
pieprz czarny mielony do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
przecier pomidorowy domowy 300ml
pieprz czarny mielony do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
Wykonanie
Mięso mielone doprawić wg. własnego smaku solą,pieprzem i ostrą
papryką.
dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki wielkości orzecha
włoskiego.
zagotować bulion(może być z kostki) i wrzucać
pulpeciki,
gotować 15 minut i wyjąć z bulionu.
paprykę białą i konserwową
pokroić w grubsze paski.
zagotować przecier pomidorowy,dodać obie
papryki,
2-3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego,
gotować 10
minut(pod przykryciem bo przecier pomidorowy lubi pryskać)
następnie
dodać pulpeciki i doprawić sos do smaku
(można dodać łyżkę cukru pudru
jeżeli będzie za kwaśny)
i podgotować chwilkę aby pulpeciki przeszły
smakiem sosu.
podawać gorące posypane koperkiem
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz