Aromatyczne klopsiki w pysznym sosie.
Składniki
mięso
łopatka bez kości zmielona 300 gram
koperek posiekany 3 łyżki
papryka ostra
sól
pieprz czarny mielony
czosnek granulowany
dodatkowo
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pieczarki 30 dkg
oliwa 1 łyżka
kostka rosołowa wołowa 1/2 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka
mięso
łopatka bez kości zmielona 300 gram
koperek posiekany 3 łyżki
papryka ostra
sól
pieprz czarny mielony
czosnek granulowany
dodatkowo
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pieczarki 30 dkg
oliwa 1 łyżka
kostka rosołowa wołowa 1/2 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka
Wykonanie
do zmielonego mięsa dodać przyprawy oraz koperek i ręką dobrze wyrobić
masę
(jeżeli jest za sucha dodać 2-3 łyżki zimnej wody) odstawić do
lodówki .
pieczarki,marchew i cebulę pokroić w niezbyt małe kawałki.
z mięsa uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć na łyżce oliwy
dodać warzywa i całość chwilę podsmażać
dodać kostkę rosołową i 300 ml wody.
dusić pod przykryciem 15 minut,oraz bez pokrywki kolejne 5 mi.
mąkę wymieszać w małej ilości wody i zagęścić sos.
doprawić wg uznania (u mnie dodatkowo pieprz czarny)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz