sobota, 25 lipca 2015

Koperkowe klopsiki w sosie pieczarkowym

 Aromatyczne klopsiki w pysznym sosie.



Składniki
mięso
    łopatka bez kości zmielona 300 gram
    koperek posiekany 3 łyżki
    papryka ostra
    sól
    pieprz czarny mielony
    czosnek granulowany

dodatkowo
    marchew 1 sztuka
    cebula 1 sztuka
    pieczarki 30 dkg
    oliwa 1 łyżka
    kostka rosołowa wołowa 1/2 sztuki
    mąka pszenna 1 łyżka



Wykonanie


do zmielonego mięsa dodać przyprawy oraz koperek i ręką dobrze wyrobić masę
(jeżeli jest za sucha dodać 2-3 łyżki zimnej wody) odstawić do lodówki .
pieczarki,marchew i cebulę pokroić w niezbyt małe kawałki.
 z mięsa uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć na łyżce oliwy 
dodać warzywa i całość chwilę podsmażać  
dodać kostkę rosołową i 300 ml wody.
dusić pod przykryciem 15 minut,oraz bez pokrywki kolejne 5 mi.
mąkę wymieszać w małej ilości wody i zagęścić sos. 
doprawić wg uznania (u mnie dodatkowo pieprz czarny) 

SMACZNEGO




Brak komentarzy: