Delikatne naleśniki z pysznym nadzieniem.
połączenie kremu czekoladowego i truskawek to prawdziwe "niebo w gębie"
Składniki
ciasto
maślanka 2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
jajka 2 sztuki
sól 2 szczypty
cukier puder 2 łyżki
mleko - niepełna szklanka
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
dodatkowo
truskawki ilość wedle uznania
krem czekoladowy wedle uznania
ciasto
maślanka 2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
jajka 2 sztuki
sól 2 szczypty
cukier puder 2 łyżki
mleko - niepełna szklanka
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
dodatkowo
truskawki ilość wedle uznania
krem czekoladowy wedle uznania
Wykonanie
składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem i odstawić do lodówki na 30 minut.
smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu,ciasto jest bardzo delikatne dlatego ostrożnie przewracaj na drugą stronę.
usmażone naleśniki smarować kremem czekoladowym (typu nutella)
i układać pokrojone(wcześniej umyte) truskawki,
zwijać w ruloniki i podawać.
Porada
jeżeli patelnia wymaga smażenia na tłuszczu polecam "smarowanie"
Porada
jeżeli patelnia wymaga smażenia na tłuszczu polecam "smarowanie"
jej kawałkiem surowej słoniny nabitej na widelec
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz