czwartek, 9 lipca 2015

Naleśniki na maślance z kremem czekoladowym i truskawkami

Delikatne naleśniki z pysznym nadzieniem.
połączenie kremu czekoladowego i truskawek  to prawdziwe "niebo w gębie"

Składniki
ciasto

    maślanka 2 szklanki
    mąka pszenna 2 szklanki
    jajka 2 sztuki
    sól 2 szczypty
    cukier puder 2 łyżki
    mleko - niepełna szklanka
    olej 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

dodatkowo
    truskawki ilość wedle uznania
    krem czekoladowy wedle  uznania

Wykonanie
 
składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem i odstawić do lodówki na 30 minut.
smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu,ciasto jest bardzo delikatne dlatego ostrożnie przewracaj na drugą stronę.

usmażone naleśniki smarować kremem czekoladowym (typu nutella)
 i układać pokrojone(wcześniej umyte) truskawki,
zwijać w ruloniki i podawać.

Porada
jeżeli patelnia wymaga smażenia na tłuszczu polecam "smarowanie"
 jej kawałkiem surowej słoniny nabitej na widelec


SMACZNEGO


Brak komentarzy: