środa, 29 lipca 2015

Słodki bigos z mięsem mielonym

 Aromatyczny bigos z mięsem i kiełbaską.
Idealny do ziemniaczków z koperkiem


Składniki

    kapusta młoda- 1 mała główka
    marchew -2 sztuki
    kiełbasa śląska -2 sztuki
    mięso mielone drobiowe- 300 gram
    sól morska -do smaku
    Pieprz czarny-do smaku
    szczypiorek -1 pęczek
    kostka rosołowa- 1 sztuka
    koncentrat pomidorowy- 2 łyżki
    ziele angielskie- kilka kulek
    liść laurowy -2 sztuki


Wykonanie  



kapustę posiekać,obraną marchew zetrzeć na tarce.
warzywa przełożyć  do garnka i zalać wodą,dodać kostkę rosołową,
łyżeczkę przyprawy do dań z kapusty,ziele angielskie i liść laurowy,
gotować na maleńkim ogniu około 20 minut

kiełbasę śląską(u mnie drobiowa) pokroić w półplasterki.
 mięso mielone i kiełbasę podsmażyć na patelni,doprawić pieprzem i solą morską.

do kapusty dodać mięso z kiełbasą i posiekany szczypiorek. gotować kolejne 20 minut

na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawić do smaku.
"bigos" najlepszy jest jak troszkę postoi i smaki się przegryzą.


SMACZNEGO




Brak komentarzy: