czwartek, 27 października 2011

Słonecznikowiec



Czasochłonne,pyszne i wciągające ciasto.Znika w oka mgnieniu. Zaskakuje smakiem .

Ciasto
4 jaja
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek lodowatej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao

Krem
3 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego
200 gram margaryny(np Kasia)
1/3 szklanki cukru

Słonecznik
30 dag slonecznika łuskanego
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki masła


Wykonanie proponuje zacząć od słonecznika

Wszystkie składniki dać na patelnie, smażyć aż wyparuje płyn,a z reszty zrobi sie skarmelizowany słonecznik. Radzę nie podjadać jest pyszny ale bardzo gorący! Po usmażeniu wyłożyć na tace pokrytą papierem do pieczenia, wystudzić i połamać na drobne kawałeczki

Wykonanie ciasta

Żółtka z wodą,połową cukru zmiksować na biało.
Białka z solą ubić na sztywna pianę. Dodać cukier i dalej miksować.
Pianę z białek dodać do masy z żółtek i dokładnie wymieszać łyżką.
Mąkę, kakao i proszek przesiać i dodąć do masy jajeczne i dokładnie lecz ostroznie aby masa nie opadła  wymieszać łyżką.
Wyłożyć na blache wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty(biszkopt jest delikatny wiec radze to robić bardzo ostrym nożem)

Wykonanie kremu

Z mleka i budyniu ugotować...budyń. Wystudzić go pod przykryciem z folii spożywczej aby na górze nie zrobił sie kożuch.
Margaryne zmiksować z cukrem i dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Po uzyskaniu puszystego kremu wmieszać łyżką 2/3 zimnego i połamanego słonecznika.

Wystudzony i przekrojony biszkopt przełożyć kremem. Górę ciasta polać gorącą polewą czekoladową i posypać resztą słonecznika.
Wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy: