niedziela, 3 czerwca 2012

Młoda kapusta z koperkiem

Jeden z najsmaczniejszych wiosennych dodatków do obiadu

Składniki

Główka młodej kapusty
1/2 pęczka koperku
1/4 kostki masła
łyżka mąki pszennej
sól,pieprz
kostka rosołowa warzywna


Wykonanie

Kapustę posiekać i dokładnie opłukać.
W garnku roztopić połowę podanego w ilości masła.
Dodać Kapustę,Kostkę rosołową i 1/3 łyżeczki soli.
zamieszać i przykryć pokrywką garnek.
Po kilku minutach zamieszać Kapustę(w razie potrzeby dolać odrobinę wody)

Jak kapusta będzie miękka(około 20 minut)
wyjąć ją z garnka łyżką cedzakową a powstały płyn przelać do szklanki.

W garnku roztopić resztę masła, i dodać Mąkę-zrobić jasną zasmażkę.
Wlać odlany płyn (sok z kapusty) i dokładnie wymieszać.
Do zasmażki dodać Kapustę i posiekany koperek,dokładnie wymieszać.

Dodać pieprz i w razie potrzeby dosolić.

Podawać ciepłe do mięs i ryb

SMACZNEGO


Brak komentarzy: