wtorek, 5 czerwca 2012

Złociste pierogi z mięsem

Złociste pierogi smakowici prezentują sie na talerzu,
są niedrogie i bardzo smaczne

Składniki

Na ciasto

3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
szczypta soli

Na farsz

0.5 kg mięsa np karkówka lub łopatka
ćwiartka z kurczaka
cebula
olej
przyprawy
czosnek



Wykonanie

ze składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto,owinąć w folię i odstawić.

Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie
(można użyć mięsa z rosołu -drobiowe,wołowe).

Cebulke pokroić dowolnie i zeszklić na oleju.
Mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z zeszkloną cebulką.
dodać do mięsa tłuszcz na którym smażyła sie cebulka(masa ma być lekko kleista).
doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka i lepić pierogi
( ja lepiłam maszynką do pierogów)

Gotować w osolonej wodzie około 5-7 minut od wypłynięcia.

Pierogi wyciągać z wody bezpośrednio na patelnie z rozgrzanym tłuszczem(masło lub olej)
podsmażać na złoty kolor.
Podawać z sosem czosnkowym lub chrzanowym

SMACZNEGO



Brak komentarzy: