poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Leczo z cukinią i papryką

Typowo letnie danie, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.
Doskonałe na ciepło i na zimno.

Składniki

4 młode cukinie(1 kg)
4-5 sztuk papryki igołomskiej
(jest miękką i nie ma potrzeby ściągania z niej skórki)
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
3-4 pomidory lub puszka pomidorów
kiełbaska,boczek wędlina(ilośc wg uznania)
4 ogórki kiszone
przyprawy
liśc laurowy
ziele angielskie

Wykonanie

Wędlinę pokroić w kostkę a cebulę w piórka.
Na niewielkiej ilości oleju(w garku w którym będziemy gotowac leczo)
podsmażyć cebulę i wędliny.
W między czasie pokroic w kostkę paprykę i czosnek,
a jak cebula będzie miękka dodać je do garnka.

Młodą cukinię pokroić w kostkę(można obrać) i dodać do reszty jak papryka zmięknie.
Dodać niecałą szklankę wody i dusić na małym ogniu około 15 minut
 z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Pod koniec dodać obrane i pokrojone pomidory oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Podgotować jeszcze z 5 minut
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO

1 komentarz:

Marta Skowronek pisze...

Leczo z cukinią to jedno z moich ulubionych dań w tej porze roku :)