czwartek, 23 sierpnia 2012

Pasztet przerobiony

Pasztet ten pamiętam z dzieciństwa,mama dostała przepis od kogoś z pracy lata temu.
Niedawno postanowiłam przypomnieć sobie jego smak.
Cebula nadaje słodkości,wyczuwalny jest czosnek i przyprawy,może nie jest super zdrowy ale za to super smaczny.

Składniki

600 gram pasztetowej
1/2 kostki smalcu
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
przyprawy: sól,pieprz,ostra papryka

Wykonanie

W garnku roztopić smalec,dodać cebulę pokrojoną w średnie piórka.
Zeszklić(nie może się przypalić,ma być miękka i przeźroczysta)
Wcisnąć czosnek przeciśnięty przez praskę i dodać pokrojoną na małe kawałki pasztetową
(jeżeli jest miękka wycisnąć j ą z opakowania)

Cały czas mieszająć drewniana łyżką gotować tak długo aż powstanie jednolita masa z kawałkami cebulki.

Doprawić do smaku(ostrożnie z solą) i przelać do pojemnika lub słoika.
Od czasu do czasu zamieszać a jak wystygnie wstawić do lodówki na noc.

Podawać z pieczywem i ogóreczkiem kiszonym

SMACZNEGO




Brak komentarzy: