niedziela, 15 grudnia 2013

Ryba opiekana w zalewie octowej

 Pyszna ryba idealna do chlebka, jak i na piątkowy obiad.

Składniki
na 1 litr zalewy
( trzeba zwiększyć proporcje odpowiednio do ilości ryb)
szklanka octu
3 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 duża cebula
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz w ziarnach

ponadto
ryby
(miałam karpia i sandacza i kilka jakiś małych ryb)
sól,pieprz,przyprawa do ryb
mąka pszenna 
olej do smażenia

 Wykonanie

Składni zalewy zagotować( cebulę dodać pokrojoną w piórka)
ostudzić

 Ryby podzielone na małe kawałki,dokładnie umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Przyprawić,obtoczyć z mące pszennej i usmażyć na oleju na złoty kolor.

Wystudzone ryby ułożyć w dużym słoju.
Zalać zimną zalewą.
Słoik dobrze zakręcić
 Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 doby.
Po tym czasie ości zmiękną  i będą dobrze odchodzić od mięsa ryby.

SMACZNEGO


1 komentarz:

Monika Naskręt pisze...

Dziękuję za ten przepis. :)