Pyszny i tani deser na upalne dni.
Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom
Składniki
2 jogurty naturalne typu greckiego po 220 ml każdy( i mnie Zott)
galaretka wiśniowa (u mnie Gellwe)
galaretka pomarańczowa(Gellwe)
Wykonanie
Galaretki rozpuścić we wrzątku każdą w 300 ml wody.
Wystudzić.
Do tortownicy lub sylikonowej foremki wlać 1/3 galaretki wiśniowej,wstawić do lodówki.
Resztę galaretki zmiksować z jednym jogurtem naturalnym i wylać delikatnie na tężejącą galaretkę.
Jak pianka stężeje wylać na nią 1/3 galaretki pomarańczowej i wstawić do lodówki do stężenia.
Zmiksować resztę galaretki z drugim jogurtem i wylać jako ostatnią warstwę.
Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
SMACZNEGO
4 komentarze:
Wygląda pysznie:), do wypróbowania. Pozdrawiam
Katalina,pysznie i dietetycznie :)
Fantastyczny deser - upatrzylam go na urodzinowy tort. czy możesz mi powiedzić jakiej dużej foremki uzywałaś (jakiej wielkosci tortownica jst najlepsza dla tej ilości składników?)? czy z silikonowej foremki "wychodzi" bez trudu? cyz może trzeba jakoś zabezpieczyć boki? no i czy da się jakoś na to wszystko wylać czekoladę?
Magda
witam
mam dokładnie taką tortownicę
http://allegro.pl/tupperware-liliana-forma-ciasto-galaretka-prezent-i3892595649.html i nic mi nie przywarło, idealnie odeszła z foremki
myślę ze możesz polać deser polewą(ja rozpuściabym czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną masła lub kremówką)
Prześlij komentarz