wtorek, 19 listopada 2013

No to klops....ale w papryce

Faszerowana papryka podana w inny sposób.

Składniki
0.5 kg mięsa mielonego z łopatki
duża cebula
1 jajko
z zwykła bułka
sól,pieprz,ostra papryka
ząbek czosnku
4 papryki(ja miałam zielone)
0.5 litra bulionu warzywnego
 

 Wykonanie

Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem.
Bułkę zamoczyć w zimnej wodzie,dobrze odcisnąć i dodać do mięsa.
Dodać przyprawy i jajka,całość dobrze wyrobić.

Z papryk delikatnie odciąć górę z ogonkiem i wydrążyć środek.
Papryki napełnić masą mięsną.

Ustawić w szerokim garnku pionowo i podlać bulionem.
Całość gotować pod przykryciem niecałą godzinę

 Wystudzone papryki pokroić na 2-centymetrowe plastry i 
podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Podawać z ryżem,kaszą lub ziemniakami

SMACZNEGO

2 komentarze:

Asikowy KAcik pisze...

Wygląda całkiem całkiem:). Nie spotkałam się jeszcze z takim klopsikami;)

Marta pisze...

Fajny sposób wykorzystania papryki :)