Lekki gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem ostrej papryki wędzonej
z dokiem pomidorowym. Idealna propozycja na wiosenny obiad
Składniki
0.5 kg szynki wieprzowej
duża cebula
4 ogórki kiszone
2 szklanki soku pomidorowego 100%
sól,świeżo mielony pieprz
3 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie
Mięso umyć,oczyścić i pokroić w małe kawałeczki.
Obsmażyć z każdej strony na oleju.
W między czasie obraną cebule pokroić w piórka a ogórki kiszone w plasterki.
Obsmażone mięso doprawić solą,pieprzem i ostrą papryką wędzoną.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na mięsie ułożyć cebulę i ogórki.
Całość zalać sokiem pomidorowym.
Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach
bez przykrycia.
Nie ma potrzeby zagęszczania sosu.
Sos się zredukuje, będzie lekki i gęsty.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz