niedziela, 23 marca 2014

Pieczone mielone z mozzarellą

 Obiad na szybko,bez stania przy patelni,bez zapachu oleju i smażenia.
Lekko odchudzona wersja mielonych z piekarnika


Składniki
dla 3 osób

400 gram szynki wieprzowej
jajko
100 gram mozzarelli z zalewy(u mnie małe kuleczki)
1/2 cebuli
pół szklanki bułki tartej
 sól,pieprz świeżo mielony, słodka papryka mielona
 
 Wykonanie

Mięso umyć, oczyścić i zmielić w maszynce do mięsa (średnie oczka)
doprawić,dodać surowe jajko, cieniutko posiekaną cebulę i pokrojoną mozzarellę.
Całość dobrze wymieszać i podzielić na 3 części.
Uformować duże kotlety i obtoczyć w bułce tartej.

Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w 200 stopniach,obrócić na drugą stronę i piec kolejne 25 minut w 180 stopniach..
Podawać gorące np z ryżem lub ziemniakami i surówką.


Smacznego


1 komentarz:

Melania W pisze...

Na pewno wypróbuję Twój przepis :)