piątek, 6 czerwca 2014

Szynka pieczona z warzywami

 Aromatyczna,soczysta i smaczna szynka.
idealna do młodych ziemniaczków z koperkiem


Składniki


1 kg szynki wieprzowej
duża cebula
2 marchewki
30 dkg pieczarek
słodka mielona papryka
pieprz czarny
sól
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
 Wykonanie

mięso umyć,oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki.
doprawić przyprawami z każdej strony.
Wymieszać przeciśnięty czosnek z oliwa i natrzeć mięso.odstawić na godzinę do lodówki

obrane pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, obraną cebulę w piórka a marchewki w długie wstążki
( ja to robię obieraczką do warzyw)
warzywa doprawić solą.

mięso i warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i szczelnie zamknąć.
zrobić kilka dziurek w rękawie.
piekarnik nagrzać do 180 stopni.do gorącego wstawić mięso z warzywami. 

piec godzinę,następnie rozciąć worek i zrumienić przez 15 minut pod górną grzałką.



Smacznego

Brak komentarzy: