Idealne połączenie truskawek, bitej śmietany i czekolady
Powstał z myślą o kimś wyjątkowym...
Składniki
biszkopt
3/4 szklanki mąki pszennej
5 jajek
2 łyżki ciemnego kakao
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
masa śmietankowa
400 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
1/2 laski wanilii
1 łyżka żelatyny
masa czekoladowa
400 ml kremówki
100 g czekolady deserowej
mus truskawkowy
700 gram truskawek( kilka zostawić do dekoracji)
galaretka truskawkowa
Wykonanie
biszkopt
Białka jajek zmiksować na pianę,następnie dodać cukier i nadal miksować,dodawać po 1 żółtku nie przerywając miksowania.
dodać przesiane mąki i kakao.delikatnie ale dokładnie wymieszać.wylać do tortownicy i piec około 45 minut w 180 stopniach.gotowy, wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. na paterę położyć pierwszy blat biszkoptu w obręczy z tortownicy.
dodać przesiane mąki i kakao.delikatnie ale dokładnie wymieszać.wylać do tortownicy i piec około 45 minut w 180 stopniach.gotowy, wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. na paterę położyć pierwszy blat biszkoptu w obręczy z tortownicy.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i zmiksować(można przetrzeć przez sitko)
galaretkę truskawkową rozpuścić w 100 ml wrzątku,dodać do zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszać.
odstawić do lodówki.
jak zacznie tężeć wylać na pierwszy blat biszkoptu.wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
jak zacznie tężeć wylać na pierwszy blat biszkoptu.wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem i wnętrzem z laski wanilii.dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę.dokładnie wymieszać.
2/3 masy wyłożyć na stężały mus truskawkowy.przykryć drugim
blatem biszkoptowym.
śmietankę przelać do garnuszka,dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści(nie wolno zagotować śmietanki)
odstawić do całkowitego wystudzenia a następnie mocno schłodzić w lodówce
(można to przygotować dzień wcześniej aby śmietanka z czekoladą
dobrze się schłodziła)
czekoladową śmietankę ubić mikserem aż będzie gęsta.
wyłożyć na biszkopt 2/3 masy i przykryć ostatnim blatem.
wyłożyć na biszkopt 2/3 masy i przykryć ostatnim blatem.
Tort posmarować pozostawionymi kremami i dowolnie ozdobić truskawkami.
schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
2 komentarze:
W tortach to ja jestem kiepska, Twój wygląda smakowicie :) U mnie na blogu trwa konkursik z książką do wygrania. zapraszam :)
Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)
Zapraszam również do siebie:http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/
Prześlij komentarz