sobota, 21 kwietnia 2012

Pieczeń rzymska

Soczysta i smakowita,ładnie sie prezentuje pokrojona w plastry.
Doskonała na ciepło jako danie obiadowe, idealna jako zimna przystawka...


Składniki

1 kg mięsa mielonego wieprzowego
4 jaja ugotowane na twardo
1 jajko surowe
1 zwykła bułka
przyprawy(sól,pieprz,ostra papryka)
1 ząbek czosnku

Wykonanie

Bułkę zalać zimną wodą i odstawić aby dobrze nasiąkła wodą.
Odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do mięsa razem z surowym jajkiem, posiekanym ząbkiem czosnku i przyprawami(ilość wedle gustu)
Mięso dobrze wyrobić na gładką  masę.

Formę keksówke wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę mięsa ułożyć na dnie i położyć obrane jajka.
Wyłożyć resztę mięsa,dobrze docisnąć.
Piec w 180 stopniach około godziny.

Podawać na ciepło polane sosem pieczeniowym lub na zimno jako dodatek do kanapek.

SMACZNEGO

Brak komentarzy: