sobota, 21 kwietnia 2012

Pieczony karczek i łopatka

Domowa wędlina w najlepszym wydaniu!


Składniki
kilogram łopatki
kilogram karczku
4 ząbki czosnku (na każdy 1 kg mięsa)
5 łyżek oleju(na każdy 1 kg mięsa)
sól,pieprz,ostra papryka
przyprawa do wieprzowiny

Wykonanie

Czosnek przecisnąć przez praske i otrzeć z  łyżeczką soli,
dodać po łyżeczce papryki i pieprzu oraz olej.
DObrze wymieszać i natrzeć umyte i suche mięso.
Tak zamarynowane mięso owinąć ściśle folią aluminiową i
odstawić do lodówki na 24 godziny.
(każdy rodzaj mięsa osobno zapakowany ;)
Piec w 200 stopniach przez godzinę,
następnie rozciąć folię i podpieć chwilę aby mięso odparowało z nadmiaru wody.

Kroić całkowicie wystudzone mięso.

SMACZNEGO

Brak komentarzy: