W smaku przypominają pierogi "ruskie"
jednak są lżejsze i napewno zdrowsze...smaczna i szybka alternatywa ...
Składniki
Na ciasto
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
szczypta soli
Na farsz
2 kostki twarogu chudego
3 torebki kaszy gryczanej
250 gram pieczarek
1 cebula
przyprawy
1 jajko
Wykonanie
ze składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto,owinąć w folię i odstawić.
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości-wystudzić.
Pieczarki drobno pokroić,cebule posiekać,podsmażyć razem na patelni do wyparowania całej wody z pieczarek-dodać do kaszy.
Twargóg podrobnić widelcem,dodać do reszty z 1 surowym jajkiem i przyprawami
(sól i pieprz) i dokładnie wymieszać.
Lepić tradycyjne pierogi,gotować 3-4 minuty w osolonej wodzie.
Podawać polane np.roztopionym masełkiem
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz