czwartek, 19 kwietnia 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

W smaku przypominają pierogi "ruskie"
jednak są lżejsze i napewno zdrowsze...smaczna i szybka alternatywa ...

Składniki

Na ciasto

3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
szczypta soli

Na farsz

2 kostki twarogu chudego
3 torebki kaszy gryczanej
250 gram pieczarek
1 cebula
przyprawy
1 jajko

Wykonanie

ze składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto,owinąć w folię i odstawić.

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości-wystudzić.
Pieczarki drobno pokroić,cebule posiekać,podsmażyć razem na patelni do wyparowania całej wody z pieczarek-dodać do kaszy.
Twargóg podrobnić widelcem,dodać do reszty z 1 surowym jajkiem i przyprawami
(sól i pieprz) i dokładnie wymieszać.
Lepić tradycyjne pierogi,gotować 3-4 minuty w osolonej wodzie.

Podawać polane np.roztopionym masełkiem

SMACZNEGO


Brak komentarzy: