poniedziałek, 7 maja 2012

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Danie czasochłonne i kaloryczne,ale jakże pyszne i ....niedrogie

Składniki

Naleśniki

1/2 litra mleka
1/2 litra wody gazowanej
jajko
sól
mąka pszenna

Sos

1 kostka rosołowa drobiowa
1 serek topiony
100 ml śmietany
łyżka mąki pszennej

Farsz

Paczka mrożonego szpinaku
czosnke
sól,pieprz
1 mała cebula

Wykonanie
Naleśniki

Składniki na naleśniki zmiksować
( mąki dodawać tak aby ciasto miało konsystencję śmietany)
Smażyć cienkie naleśniki.

Sos

Zagotować 300 ml wody z kostką rosołową,dodać serek topiony,zmiksować blenderem.
Przyprawić pieprzem i ostrą papryką.
Śmietanę rozmieszać z mąką,dodać do sosu,chwilę podgotować.
Jak będą grudki można znów użyć blendera ;)

Farsz

Szpinak rozmrozić,odcisnąć z wody.
Na patelni zeszklić posiekaną cebulę,dodać szpinak i odparować całą wodę.
Dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku.
Doprawić solą i pieprzem.

Farszem smarować naleśniki,składać dowolnie.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym,zalać sosem.
Zapiekać 40 minut w 180 stopniach bez pokrywki
Podawać gorące

SMACZNEGO

Brak komentarzy: