poniedziałek, 2 lipca 2012

Pełnoziarniste naleśniki z pieczarkami

Mąka pałnoziarnista nadaje tradycyjnym naleśnikom zupełnie innego smaku,
farsz jest wyrazisty a całość bardzo sycąca.

Składniki
Na ciasto

szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki pełnoziarnistej(ja użyłam Lubella)
2 jajka
szklanka mleka
2 szklanki wody gazowanej

Farsz

1/2 kg pieczarek
1 duza cebula
3 liście sałaty lodowej
kilka plasterków żółtego sera

Olej do smażenia

Wykonanie

Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kilka minut aby ciasto odpoczęło.
W tym czasie na odrobinie oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i dodać pieczarki pokrojone w plastry.
Doprawić sola i pieprzem,smażyć do odparowania calej wody.
Pieczarki wystudzić.
Sałatę porwać na małe kawałki a ser pokroić na mniejsze kawałki.

W tym czasie smażyć na suchej nieprzywierającej patelni naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu,odroninę sałaty i kawałeczek sera.
Zawijać jak krokiety ale nie panierować!

Zwinięte naleśniki smażyć pod przykryciem na oleju(lub maśle) do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Podawać gorące z sosem czosnkowym.

SMACZNEGO

Brak komentarzy: