poniedziałek, 2 lipca 2012

Zroślaczek

Pyszne bułeczki,idealne naa kolacje,
jako farsz można użyć dowolnych,ulubionych składników lub
"wyczyścić"lodówkę z resztek ;)



Składniki
Na ciasto

4-5 szklanek mąki ( szklanka 200 ml)
50 gram świeżych drożdży
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki oleju
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
dowolne przyprawy/zioła



Wykonanie

Z drożdży,mleka i cukru zrobić zaczyn.
Dodać go do mąki wymieszanej z ulubionymi przyprawami lub ziołami.
dodać wodę,olej i sól.
Zagnieść ciasto.
(najpierw dać 4 szklanki mąki i w razie potrzeby podsypywać dodatkowo)
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotować farsz.
Ja dałam pomidor,ser żółty,kukurydzę i kiełbasę wędzoną.
Można użyć podsmażonych pieczarek,mięso mielone podsmażone lub gotowane np z rosołu itp...

Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka,nakładać farsz i zlepiać bułeczki.



Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(zlepieniem w dół)
Między bułeczkami robić niewielkie odstępy.
Bułeczki posmarować roztopionym masłem i posypać startym serem.

Odstawić na 30 minut.
Po tym czasie wstawić bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Podawać ciepłe,na blasze tak aby każdy mógł sam brać sobie bułeczkę.
Podawać z ketchupem lub dowolnym sosem np czosnkowy,chrzanowy w zależności czym nadziany jest zroślaczek.

SMACZNEGO

Brak komentarzy: