wtorek, 2 października 2012

PROTAL gołąbki z mięsem i warzywami

Na zachcianki na diecie nie ma innej rady jak zakasać rękawy i wsiąść się za gotowanie.
Oto jedna z takich zachcianek,pyszne i delikatne gołąbki z kapusty pekińskiej.

Składniki
na około 12 sztuk

Duża kapusta pekińska(lub 2 ;)
0,5 kg mięsa indyczego lub drobiowego
marchewka
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
przyprawy

Wykonanie

Kapustę delikatnie obieramy z liści.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli i wrzucamy po 2-3 liście.
Parzymy kilka sekund i wykładamy na sitko aby obciekły.
Kapustę która pozostała drobno kroimy.

Mięso myjemy,suszymy i mielimy przez maszynkę.
Doprawiamy solą,pieprzem,ostra papryką.
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę,
pokrojoną kapustę a marchew ścieramy na tarce.
Dokładnie wyrabiamy aby składniki się wymieszały.


W sparzone i ostygnięte liście zawijamy farsz.

Na dnie garnka lub brytfanki układamy liście kapusty które pozostały.
Układamy warstwami gołąbki.wlewamy szklankę wody i gotujemy pod przykryciem,
na małym ogniu około 45 minut.
Wyłączamy gaz i zostawiamy tak gołąbki aby "doszły"
Podajemy same lub z sosem pomidorowym,ja podałam z pieczarkowo-jogurtowym

SMACZNEGO




3 komentarze:

grazyna pisze...

Mniam, pysznie wyglądają :)

beti pisze...

Wyglądają pysznie :) Takich jeszcze nie próbowałam :)

Bajceps Kulinarny pisze...

Gołąbków nigdy nie robiłem, ale bardzo lubię. Zdjęcia bardzo zachęcające :). Pozdrawiam i wielu pomysłów w kuchni, bo przez żołądek ... ;)