piątek, 9 marca 2012

Gołe gołąbki

W poprzednich czegoś mi brakowało...tym czymś był ryż.
w smaku są niemalże identyczne jak tradycyjne gołąbki


Składniki

70 dkg mięsa mielonego wieprzowego
nieduża główka kapusty białej
2 torebki ryżu
3 jajka
1/2 szklanki kaszy manny
przyprawy
2 kostki rosołowe
słoiczek przecieru pomidorowego
2-3 łyżki mąki pszennej

Wykonanie

Ryż ugotować na półtwardo.Wystudzić.
Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej.
Dodać do mięsa razem z ryżem,jajkami,kaszą manną i dokładnie wyrobić doprawiając
pieprzem,solą i ostrą papryką.

W dużym garnku zagotować 2,5 litra wody z 2 kostkami rosołowymi i przecierem pomidorowym.

Z masy mięsno-kapuścianej uformować płaskie okrągłe gołąbki i smażyć na oleju, na złoto-brązowy kolor.

Usmażone gołąbki przełożyć do wrzącego sosu, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 30 minut.

pod koniec sos zagęścić mąką.

SMACZNEGO

Brak komentarzy: