W poprzednich czegoś mi brakowało...tym czymś był ryż.
w smaku są niemalże identyczne jak tradycyjne gołąbki
Składniki
70 dkg mięsa mielonego wieprzowego
nieduża główka kapusty białej
2 torebki ryżu
3 jajka
1/2 szklanki kaszy manny
przyprawy
2 kostki rosołowe
słoiczek przecieru pomidorowego
2-3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
Ryż ugotować na półtwardo.Wystudzić.
Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej.
Dodać do mięsa razem z ryżem,jajkami,kaszą manną i dokładnie wyrobić doprawiając
pieprzem,solą i ostrą papryką.
W dużym garnku zagotować 2,5 litra wody z 2 kostkami rosołowymi i przecierem pomidorowym.
Z masy mięsno-kapuścianej uformować płaskie okrągłe gołąbki i smażyć na oleju, na złoto-brązowy kolor.
Usmażone gołąbki przełożyć do wrzącego sosu, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 30 minut.
pod koniec sos zagęścić mąką.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz