Jedne z najlepszych pierogów jakie jadłam, są niedrogie,
zaskakują smakiem i niebanalnym wyglądem.
Składniki
ciasto
3 szklanki mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
farsz
opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
jajko
sól, pieprz
sos
1 kostka rosołowa
serek topiony gouda 100 gram
200 ml śmietany 12%
2 łyżki mąki
Wykonanie
ciasto
składniki wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty.
farsz
Szpinak rozmrozić.
Podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Wystudzić i wymieszać z surowym jajkiem.
sos
zagotować 0,5 litra wody z kostką rosołową.
Dodać serek topiony i rozpuścić.
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody,zagęścić sos.
Doprawić pieprzem i ostrą papryką.
Pierogi ulepić,ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
Zapiekać bez pokrywki 30 minut w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz