poniedziałek, 27 lutego 2012

Pierogi ze szpinakiem w sosie serowym

Jedne z najlepszych pierogów jakie jadłam, są niedrogie,
zaskakują smakiem i niebanalnym wyglądem.

Składniki

ciasto
3 szklanki mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli

farsz
opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
jajko
sól, pieprz

sos
1 kostka rosołowa
serek topiony gouda 100 gram
200 ml śmietany 12%
2 łyżki mąki


Wykonanie

ciasto
składniki wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty.

farsz
Szpinak rozmrozić.
Podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Wystudzić i wymieszać z surowym jajkiem.

sos
zagotować 0,5 litra wody z kostką rosołową.
Dodać serek topiony i rozpuścić.
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody,zagęścić sos.
Doprawić pieprzem i ostrą papryką.

Pierogi ulepić,ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
Zapiekać bez pokrywki 30 minut w 180 stopniach



Brak komentarzy: