środa, 8 lutego 2012

Bułeczki z fetą i bułeczki "rolldog"


Idealne na ciepłą kolację lub jako przystawka.
z fetą na imprezę dorosłych, a roll dogi na kinder bal :-)

Składniki

40 dkg drożdży świeżych
1/2 szklanki mleka
40 dkg mąki pszennej
2 łyżki gęstej śmietany
1,2 kostki margaryny roztopionej
płaska łyżeczka soli
łyżeczka cukru

dodatkowo
jajko
parówki
ser feta light
salami
czerwona papryka
słonecznik lub sezam

Wykonanie

z podanych składników zagnieść ciasto.
Odstawić aby odrobinę podrosło.

na ROLL DOGI
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na 0,5 cm kółko.
Pokroić na 8 części jak pizze.
Na szerszej części ułożyć 1/3 parówki i zrolować ku węższej części.

na bułeczki z fetą

Ciasto rozwałkować na 0,5 cm.
podzielić na prostokąty.
na każdym położyć pół plasterka salami,kawałek czerwonej papryki i kawałeczek fety.
uformować bułeczkę podwijając ciasto pod spód.

gotowe bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem,posypać sezamem lub słonecznikiem

Piec w 180 stopniach,40 minut.
z podanych porcji na ciasto wychodzi 8 bułeczek i 8 roll dogów
SMACZNEGO






Brak komentarzy: