Idealne na ciepłą kolację lub jako przystawka.
z fetą na imprezę dorosłych, a roll dogi na kinder bal :-)
Składniki
40 dkg drożdży świeżych
1/2 szklanki mleka
40 dkg mąki pszennej
2 łyżki gęstej śmietany
1,2 kostki margaryny roztopionej
płaska łyżeczka soli
łyżeczka cukru
dodatkowo
jajko
parówki
ser feta light
salami
czerwona papryka
słonecznik lub sezam
Wykonanie
z podanych składników zagnieść ciasto.
Odstawić aby odrobinę podrosło.
na ROLL DOGI
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na 0,5 cm kółko.
Pokroić na 8 części jak pizze.
Na szerszej części ułożyć 1/3 parówki i zrolować ku węższej części.
na bułeczki z fetą
Ciasto rozwałkować na 0,5 cm.
podzielić na prostokąty.
na każdym położyć pół plasterka salami,kawałek czerwonej papryki i kawałeczek fety.
uformować bułeczkę podwijając ciasto pod spód.
gotowe bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem,posypać sezamem lub słonecznikiem
Piec w 180 stopniach,40 minut.
z podanych porcji na ciasto wychodzi 8 bułeczek i 8 roll dogów
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz