Pizze robię od kilku lat,za każdym razem starałam się ją ulepszać aby dojść do efektu idealnego,
po wielu próbach udało sie!
Pizza domowa idealna!
Składniki
CIASTO
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
50 gram świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oliwy
NA WIERZCH
sos
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
(można to zastąpić pomidorami z puszki zmiksowanymi)
ponadto
ser żółty
szynka
salami
pieczarki
kukurydza
papryka
i co tylko sobie wymyślimy :)
Wykonanie
CIASTO
z drożdży, połowy wody,cukru i łyżki mąki robimy rozczyn.
Jak podrośnie dodajemy do mąki z olejem i solą oraz resztę wody.
KRÓTKO wyrabiamy ciasto, ma być elastyczne i odstawać od ręki.
Ciasto odstawiamy do miski,opruszamy maką i przykrywamy ściereczką.
Niech tak odpoczywa 30 minut do godziny w ciepłym miejscu.
Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 okrągłe placki.
Nakładamy na ciasto sos oraz ulubione składniki.
1. pieczarki obieram i ścieram na tarce na cieniutkie plasterki.
2.Kukurydze odsączam na sitku przez kilka godzin,wtedy na pizzy nie podchodzi wodą
3.ser ścieram na najdrobniejszej tarce
4.WAŻNE piekarnik nagrzewam do 220 stopni razem z blachą na której będzie sie piekła pizza, blacha ma być bardzo gorąca wtedy ciasto od spodu odrazu zacznie sie piec i pizza na górze nie będzie wysuszona od zbyt długiego pobytu w piekarniku
Jeżeli mamy kamień do pizzy to sprawa jest ułatwiona.
5.Pizze przenoszę na gorącą blache na papierze do pieczenia, temperature zmniejszam do 200 stopni i pieke 15 minut.
pizza przed pieczeniem
pizza przed pieczeniem
składniki:
pieczarki
kukurydza
szynka konserwowa
ser
składniki:
pieczarki
kukurydza
salami peperoni
czerwona papryka
ser
ewentualnie cebula
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz