piątek, 3 lutego 2012

Sarnina

Wbrew pozorom jest to łatwe w przygotowaniu mięso, ale łatwo je zepsuć złym doprawieniem.
Moja była aromatyczna i miękka-krucha,dzięki moczeniu w maślance



Składniki

Mięso z sarny (ja miałam łopatkę z kością)
czosnek 4-5 ząbków
pieprz,sól,ostra papryka
liść laurowy i ziele angielskie
olej
1 litr maślanki

Wykonanie

ja sarninę przygotowuję 2 doby

dokładnie umyć i pokroić na porcje(lub zostawić w całości)

zalać maślanka i odstawić do lodówki na 24 godziny(można na dłużej-sarnina jest bardzo twarda,pod wpływem maślanki zrobi się krucha i dojżewa )

 po tym czasie dokładnie umyć mięso i osuszyć.

Mięso posolić, dodać przyprawy(dość sporo),4 liście laurowe i z 6 kulek ziela angielskiego, wcisnąć do tego czosnek i dokładnie wymieszać nacierając mięso.
polać oliwą, wymieszać zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na cała noc.

rano :
nagrzać dobrze duży garnek i wrzucić do niego mięso.co jakiś czas mieszając przysmażyć dokładnie ze wszystkich stron(musi się troszkę przypalić,da nam to ładny kolor sosu) podlać bulionem lub przegotowaną woda.
gotować pod przykryciem około 2 godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając w razie potrzeby.

podawać z ziemniaczkami,kluskami lub pajdą świeżego chleba

sos można zagęścić,jeżeli podajemy np.z kluskami, jeżeli z pieczywem polecam zredukować sos "własny" z duszenia mięsa



Brak komentarzy: