piątek, 3 lutego 2012

Smalec ze skwarkami

Najlepszy z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem...



Składniki

80 dkg świeżej słoniny
40 dkg wędzonej słoniny
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny mielony

Wykonanie

Słoninę pokroić ostrym nożem w drobną kostkę
(najlepiej kroi się bardzo zimną słoninę )

przełożyć do garnka i wytapiać na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić.

W między czasie pokroić drobno cebulkę i czosnek.

jak słonina się wytopi(a wielkość skwarek nam odpowiada)
wyłączyć gaz i ostrożnie dodać cebule i czosnek(uwaga lubi się spienić!)

Doprawić solą i pieprzem,przełożyć do salaterek(lub słoików)
w czasie zastygania od czasu do czasu przemieszać aby skwarki równomiernie się rozłożyły. Przechowywać w lodówce



Brak komentarzy: