Tradycyjne kluski śląskie,idealne do mięs z sosem...
Są najpyszniejsze na świecie... zaręczam ;)
Składniki
ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko
sól
Wykonanie
Ziemniaki,obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odlać i przecisnąć przez praskę.
W dużej misce uklepać równo,podzielić na 4 części.
Jedną część wyjąć a w te miejsce nasypać maki ziemniaczanej.
dodać 1 jajko i dokładnie wyrobić,tak aby odchodziło od ręki( w razie potrzeby dosypać mąki ziemniaczanej)
formować okrągłe kluski z dziurką na sos w środku.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować( w zależności do wielkości)
3-5 minut od wypłynięcia.
Można podać z sosem, z roztopionym masełkiem,z przesmażoną bułką tartą lub ze skwarkami.
SMACZNEGO
2 komentarze:
Z tego co sie orientuje, to do klusek slaskich nie dodaje sie jajka, wiec nie sa to prawdziwe slaskie, aczkolwiek pyszne kluseczki :)
Dobrze ze orientujesz,do klusek śląskich nie dodaje sie jajka.ja jednek je dodaje,nie wiem czemu.przyzwyczajenie?
Prześlij komentarz