środa, 8 lutego 2012

Kluski śląskie




Tradycyjne kluski śląskie,idealne do mięs z sosem...
Są najpyszniejsze na świecie... zaręczam ;)


Składniki

ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko
sól

Wykonanie

Ziemniaki,obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odlać i przecisnąć przez praskę.
W dużej misce uklepać równo,podzielić na 4 części.
Jedną część wyjąć a w te miejsce nasypać maki ziemniaczanej.
dodać 1 jajko i dokładnie wyrobić,tak aby odchodziło od ręki( w razie potrzeby dosypać mąki ziemniaczanej)


formować okrągłe kluski z dziurką na sos w środku.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować( w zależności do wielkości)
3-5 minut od wypłynięcia.

Można podać z sosem, z roztopionym masełkiem,z przesmażoną bułką tartą lub ze skwarkami.


SMACZNEGO

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Z tego co sie orientuje, to do klusek slaskich nie dodaje sie jajka, wiec nie sa to prawdziwe slaskie, aczkolwiek pyszne kluseczki :)

Olcia pisze...

Dobrze ze orientujesz,do klusek śląskich nie dodaje sie jajka.ja jednek je dodaje,nie wiem czemu.przyzwyczajenie?