środa, 8 lutego 2012

Gołąbki "leniwe"szwagierki

Osobiście wolę tradycyjne,jednak te są szybkie,smaczne i bardzo delikatne.


Składniki
na 20 "Gołąbków"

70 dkg mięsa mielonego wieprzowego
nieduża główka kapusty białej
3 jajka
3/4 szklanki kaszy manny
przyprawy
2 kostki rosołowe
słoiczek przecieru pomidorowego
2-3 łyżki mąki pszennej


Wykonanie

Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej.
Dodać do mięsa razem z jajkami,kaszą manną i dokładnie wyrobić doprawiając
pieprzem,solą i ostrą papryką.

W dużym garnku zagotować 2,5 litra wody z 2 kostkami rosołowymi i przecierem pomidorowym.

Z masy mięsno-kapuścianej uformować płaskie okrągłe gołąbki i smażyć na oleju, na złoto-brązowy kolor.

Usmażone gołąbki przełożyć do wrzącego sosu, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 30 minut.

pod koniec sos zagęścić mąką.

SMACZNEGO



Brak komentarzy: