sobota, 13 kwietnia 2013

Domowy paprykarz

Bardzo smaczny dodatek do pieczywa.
Sklepowy "szczeciński" nie dorówna w smaku domowemu paprykarzowi
idealny na piatkowe śniadanie
Z podanych składników wychodzi duża porcja.


Składniki

100 gram ryżu Basmati Kupiec
2 puszki ryb w sosie pomidorowym(u mnie szprotki)
1 cebulka
1 marchewka
ew. kawałek papryczki chilli
papryka czerwona*
sól
pieprz
ew. przecier pomidorowy


Wykonanie

Ryż Basmati Kupiec ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę,papryczkę chilli także.
Na patelni zeszklić cebulę na łyżce oleju,pod koniec dodać marchew i chilli i chwilę poddusić-wystudzić.

Rybę wraz z sosem pomidorowym rozdrobnić widelcem,dodać przestudzony ryż i cebulę z marchewką.
Doprawić.Jeżeli całość jest za sucha dodać przecier pomidorowy lub ketchup.

* robiłam wersję z papryką i bez papryki, ta pierwsza smakuje jak sałatka a nie paprykarz dlatego
zazwyczaj robię bez papryki,ale to kwestia gustu ;)

SMACZNEGO





Ryż Basmati firmy Kupiec
idealny do paprykarza.Jego długie ziarenka idealnie pasują smakiem do ryby.
Ryż ten jest bardzo sypki,nie klei się.
Polecam

moja ocena
5/5

Brak komentarzy: