niedziela, 14 kwietnia 2013

Torcik brzoskwioniowy z kremem budyniowym


Lekki a zarazem sycący torcik.
Łatwy w przygotowaniu i niedrogi.


Składniki

biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem
0.6 litra mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
200 gram masła lub margaryny

warstwa brzoskwiniowa

puszka brzoskwiń w syropie
galaretka cytrynowa
łyżeczka żelatyny

ponadto
kilka herbatników lub biszkopcików


Wykonanie

biszkopt
białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i wciąż ubijać,dodawać po 1 żółtku wciąż miksując.
Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia-wymieszać.
Przelać do tortownicy
piec w 180 stopniach/30 minut

biszkopt wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Krem
Z mleka i proszków budyniowych ugotować budyń.
Wystudzić.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem.
Miksować na najwyższych obrotach miksera dodając po łyżce zimnego budyniu.

brzoskwioniowa warstwa

Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 200 ml wrzątku-wystudzić.
Z puszki brzoskwiń odłożyć 2 połówki do dekoracji.
Resztę zblenderować razem z syropem.
Dodać galaretkę i całość wstawić do lodówki.



Na pierwszą warstwę biszkoptu wyłożyć masę budyniową
(kilka łyżek odłożyć na boki torciku)


Na kremie ułożyć herbatniki.



Jak masa brzoskwiniowa zacznie tężeć i gęstnieć wylać ją na herbatniki.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
Całość posmarować pozostałym kremem i ozdobić dowolnie brzoskwiniami.
Wstawić na noc do lodówki

SMACZNEGO


Brak komentarzy: