wtorek, 24 września 2013

Marchewka zasmażana

 
Klasyczny dodatek do smażonej ryby czy kotleta.
My uwielbiamy...
 
Składniki
 
5 marchewek
szklanka mrożonego groszku
3 łyżki masła
sól,pieprz
2 łyżki mąki pszennej
 
Wykonanie
 
Obraną marchewkę pokroić w kostkę.
Marchewkę i groszek zalać wodą 0.5 cm ponad stan.
Dodać małą łyżeczkę soli i gotować do miękkości.
 
Odcedzić (ale nie wylewać wody z gotowania)
 
w garnku rozpuścić 3 łyżki masła i dodać mąkę.
Szybko mieszając dolewać wodę z gotowania marchewki i groszku.
Jak powstanie gęsta zasmażka (bez grudek) dodać marchewkę i groszek.
Doprawić do smaku pieprzem.
 
Podawać jako ciepły dodatek do obiadu.
 
SMACZNEGO
 


Brak komentarzy: