czwartek, 30 kwietnia 2015

"Orzeszki"z pieczonej ciecierzycy

 Zdrowa przekąska do pochrupania,
świetnie zastępuje grzanki w zupie i orzeszki przed telewizorem ;-)


Składniki 
40 dkg ciecierzycy
4 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz cayenne 

Wykonanie 

Ciecierzycę namoczyć na noc w dużej ilości wody.
Rano odcedzić i zalać świeżą, zimną wodą.
Dosypać 1/2 łyżeczki soli i ugotować do miękkości(30-40 minut)
Odcedzić i odstawić na kilka godzin aby wyschła z nadmiaru wody.

Następnie dodać pieprz cayenne
 (u mnie 1/3 łyżeczki, można zastąpić ostrą papryką w proszku i dodać jej więcej) 
i sól do smaku(u mnie morska ) oraz olej rzepakowy.


Dokładnie wymieszać i przesypać na blachę do pieczenia
piec 45 minut w 200 stopniach pod górną grzałką 
co jakiś czas mieszając aby równo się upiekło.


SMACZNEGO


1 komentarz:

Magdalena Kuchaja pisze...

to zdecydowanie jedna z moich ulubionych przekąsek :)