Zdrowa przekąska do pochrupania,
świetnie zastępuje grzanki w zupie i orzeszki przed telewizorem ;-)
Składniki
40 dkg ciecierzycy
4 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz cayenne
Wykonanie
Ciecierzycę namoczyć na noc w dużej ilości wody.
Rano odcedzić i zalać świeżą, zimną wodą.
Dosypać 1/2 łyżeczki soli i ugotować do miękkości(30-40 minut)
Odcedzić i odstawić na kilka godzin aby wyschła z nadmiaru wody.
Następnie dodać pieprz cayenne
(u mnie 1/3 łyżeczki, można zastąpić ostrą papryką w proszku i dodać jej więcej)
i sól do smaku(u mnie morska ) oraz olej rzepakowy.
Dokładnie wymieszać i przesypać na blachę do pieczenia
piec 45 minut w 200 stopniach pod górną grzałką
co jakiś czas mieszając aby równo się upiekło.
SMACZNEGO
1 komentarz:
to zdecydowanie jedna z moich ulubionych przekąsek :)
Prześlij komentarz