Pyszne pyzy ziemniaczane z farszem z gotowanego mięsa,
bardzo sycący obiad
Składniki
Farsz
0.5 kg szynki wieprzowej
1 cebula
przyprawy
liść laurowy i ziele angielskie
3-4 łyżki oleju
Pyzy
1 kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
Ponadto
(na okrasę)
1 cebula
1 kiełbaska lub kawałeczek wędzonego boczku
Wykonanie
mięso umyć i pokroić w małe kawałki( jak na gulasz,aby szybciej się ugotowało)
pozostawiając kawałeczki tłuszczu
mięso zalać wodą,dodać odrobinę soli,ziele angielskie i liść laurowy.
doprowadzić do wrzenia,zebrać szumowiny i gotować do miękkości mięsa(u mnie 45 minut)
doprowadzić do wrzenia,zebrać szumowiny i gotować do miękkości mięsa(u mnie 45 minut)
mięso wyłowić z bulionu(nie wylewać ) i zmielić (w maszynce do mięsa lub
w blenderze)
dodać pieprz,sól do smaku,słodką paprykę oraz zeszkloną na
oleju 1 posiekaną cebulę.
dodać około 3/4 szklanki bulionu z gotowania
mięsa(aby masa nie była za sucha)
ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 .
1 część
ziemniaków odłożyć i wsypać w te miejsce mąkę ziemniaczaną,dodać 1 jajko
i dokładnie wyrobić masę(musi odchodzić od ręki ale nie może być za
sucha )
na porcję masy ziemniaczanej kładziemy dużą łyżkę farszu i zlepiamy pyzę
aby farsz nie wychodził z żadnej strony
kluski gotujemy w osolonym wrzątku(u mnie 5 minut od wypłynięcia,na niewielkim ogniu)
pyzy najlepiej podać z podsmażoną cebulką z kiełbaską lub boczkiem
SMACZNEGO
1 komentarz:
już kilka lat takich nie jadłam,,ahh,,
Prześlij komentarz