wtorek, 21 kwietnia 2015

Pyzy z gotowanym mięsem

Pyszne pyzy ziemniaczane z farszem z gotowanego mięsa,
bardzo sycący obiad 


 Składniki
Farsz

0.5 kg szynki wieprzowej
1 cebula
przyprawy
liść laurowy i ziele angielskie
3-4 łyżki oleju

Pyzy

1 kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko

Ponadto
(na okrasę)
1 cebula
1 kiełbaska lub kawałeczek wędzonego boczku


Wykonanie

 mięso umyć i pokroić w małe kawałki( jak na gulasz,aby szybciej się ugotowało)
 pozostawiając kawałeczki tłuszczu 
mięso zalać wodą,dodać odrobinę soli,ziele angielskie i liść laurowy.
doprowadzić do wrzenia,zebrać szumowiny i gotować do miękkości mięsa(u mnie 45 minut) 

mięso wyłowić z bulionu(nie wylewać ) i zmielić (w maszynce do mięsa lub w blenderze)
dodać pieprz,sól do smaku,słodką paprykę oraz zeszkloną na oleju 1 posiekaną cebulę.
 dodać około 3/4 szklanki bulionu z gotowania mięsa(aby masa nie była za sucha) 

ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 .
1 część ziemniaków odłożyć i wsypać w te miejsce mąkę ziemniaczaną,dodać 1 jajko i dokładnie wyrobić masę(musi odchodzić od ręki ale nie może być za sucha )

na porcję masy ziemniaczanej kładziemy dużą łyżkę farszu i zlepiamy pyzę
 aby farsz nie wychodził z żadnej strony 

 

 kluski gotujemy w osolonym wrzątku(u mnie 5 minut od wypłynięcia,na niewielkim ogniu) 
pyzy najlepiej podać z podsmażoną cebulką z kiełbaską lub boczkiem  

SMACZNEGO





1 komentarz:

Ewa W pisze...

już kilka lat takich nie jadłam,,ahh,,