piątek, 1 maja 2015

Kofty z cielęciny





Składniki

0,5 kg cielęciny
1 cebula
natka pietruszki
sól do smaku
mieszanka przyprawy tureckiej 
szczypta wędzonej papryki
pasta z chilli
pieprz


 Wykonanie 

Zmielone mięso wymieszać z posiekaną cebulą,natką pietruszki,odrobiną soli,pieprzu oraz mieszanką przypraw( u mnie papryka, kmin, chilli, pieprz, kolendra, ziele angielskie, czosnek) odstawić na minimum godzinę do lodówki 
po tym czasie uformować z mięsa wałeczki i nadziać na patyczki do szaszłyków.
mięso posmarować pastą z chilli( kupuję gotową) 
mięso grillować (u mnie elektryczny grill) do uzyskania lekko brązowego koloru.
podawać gorące z sosem czosnkowym, pitą,ryżem lub frytkami

sos:
 czosnek zmiażdżyć z solą,wymieszać z jogurtem naturalnym.doprawić pieprzem 
 SMACZNEGO





Inny sposób na podanie,
to zawinięta kofta w tortillę
 (z żółtym serem i sałatą lodową)
 grillowana aż tortilla będzie chrupiąca
 podana z sosem czosnkowym.




Brak komentarzy: