Składniki
0,5 kg cielęciny
1 cebula
natka pietruszki
sól do smaku
mieszanka przyprawy tureckiej
szczypta wędzonej papryki
pasta z chilli
pieprz
Wykonanie
Zmielone mięso wymieszać z posiekaną cebulą,natką pietruszki,odrobiną
soli,pieprzu oraz mieszanką przypraw( u mnie papryka, kmin, chilli,
pieprz, kolendra, ziele angielskie, czosnek) odstawić na minimum godzinę
do lodówki
po tym czasie uformować z mięsa wałeczki i nadziać na patyczki do szaszłyków.
mięso posmarować pastą z chilli( kupuję gotową)
mięso grillować (u mnie elektryczny grill) do uzyskania lekko brązowego koloru.
podawać gorące z sosem czosnkowym, pitą,ryżem lub frytkami
podawać gorące z sosem czosnkowym, pitą,ryżem lub frytkami
sos:
czosnek zmiażdżyć z solą,wymieszać z jogurtem naturalnym.doprawić pieprzem
SMACZNEGO
Inny sposób na podanie,
to zawinięta kofta w tortillę
(z żółtym serem i sałatą lodową)
grillowana aż tortilla będzie chrupiąca
podana z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz