Z mniejszą ilością mąki są bardzo delikatne,
można je podać ze skwarkami,sosami
lub na słodko z cukrem i podsmażoną na masełku bułką tartą
Składniki
dla 3 osób
ziemniaki 40 dkg
mąka pszenna 10 dkg
jajko 1 sztuka
sól
dla 3 osób
ziemniaki 40 dkg
mąka pszenna 10 dkg
jajko 1 sztuka
sól
mąka do podsypywania
olej 1 łyżka
olej 1 łyżka
Wykonanie
ziemniaki obrać,pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie(do miękkości)
odcedzić i przecisnąć przez praskę
do wystudzonych ziemniaków dodać mąkę pszenną i jajko,całość szybko zagnieść
podzielić na 3 części,z każdej części uformować wałek (na podsypanej
mąką stolnicy )
i nożem pokroić na na 2 cm kawałki( na ukos)
kopytka wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju,gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
(w zależności od wielkości kopytek)
wyciągać łyżką cedzakową i podawać gorące
wyciągać łyżką cedzakową i podawać gorące
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz