piątek, 15 maja 2015

Kopytka

 Z mniejszą ilością mąki są bardzo delikatne, 
można je podać ze skwarkami,sosami
 lub na słodko z cukrem i podsmażoną na masełku bułką tartą 


Składniki
dla 3 osób
    ziemniaki 40 dkg
     mąka pszenna 10 dkg
    jajko 1 sztuka
    sól
    mąka do podsypywania
 olej 1 łyżka 

 Wykonanie  


ziemniaki obrać,pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie(do miękkości)
 odcedzić i przecisnąć przez praskę 
do wystudzonych ziemniaków dodać mąkę pszenną i jajko,całość szybko zagnieść  

podzielić na 3 części,z każdej części uformować wałek (na podsypanej mąką stolnicy )
 i nożem pokroić na na 2 cm kawałki( na ukos) 


 kopytka wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju,gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
 (w zależności od wielkości kopytek)
wyciągać łyżką cedzakową i podawać gorące


SMACZNEGO
 

Brak komentarzy: