Lekki obiad na szybko...
całość zajęła mi 25 minut...
proporcje na 1 osobę(250 kcal)
Składniki
pure
kalafior 1/3 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
koperek siekany 2 łyżki
pulpeciki
filet z kurczaka 10 dkg
marchew 1 mała
sól do smaku
papryka ostra mielona do smaku
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
szczypiorek 1 łyżka
pure
kalafior 1/3 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
koperek siekany 2 łyżki
pulpeciki
filet z kurczaka 10 dkg
marchew 1 mała
sól do smaku
papryka ostra mielona do smaku
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
szczypiorek 1 łyżka
Wykonanie
pulpety
umyty filet z kurczaka,obraną marchewkę, sól,pieprz i szczypiorek zmielić(np. w blenderze)
mokrymi dłońmi uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego .
mokrymi dłońmi uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego .
w 500 ml wody rozpuścić kostkę rosołową.
na wrzący bulion wrzucać pulpeciki.gotować 5 minut.
odlać połowę bulionu i dodać koncentrat pomidorowy oraz
przyprawy
(dodałam pieprz,odrobinę bazylii i pieprz cayenne)
gotować bez
przykrycia do zredukowania sosu
(tak aby go nie zagęszczać)
pure
kalafior podzielony na różyczki zalać wodą,dodać sól i gotować do miękkości.odcedzić.
do miski blendera dać kalafior,koperek sól i pieprz do smaku.
zmiksować na gładką masę.
pure podawać z pulpecikami.
SMACZNEGO
1 komentarz:
Bardzo fajny pomysł na pyszny obiadek :))
Prześlij komentarz