niedziela, 3 maja 2015

Omlet ze szpinakiem i kalafiorem

Śniadanie idealne...szczególnie na niedzielny leniwy poranek.
Daje dużo witamin i białka
 
 

Składniki 

na 1 osobę

 
2 jajka
3 różyczki kalafiora
1/2 pomidora
1/2 cebuli
1/2 szklanki rozmrożonego szpinaku
sól,pieprz
ulubione zioła(u mnie przyprawa tzatziki)
kropla oleju rzepakowego
  

 

 Wykonanie

różyczki kalafiora(miałam mrożony)
 ugotować al'dente w osolonej wodzie z dodatkiem ostrej papryki,odcedzić i wystudzić.

Szpinak rozmrozić i wycisnąć z niego nadmiar wody, 
dodać jajka i przyprawę tzatziki,oraz szczyptę soli i pieprzu.

całość dokładnie wymieszać ,dodać mleko i ponownie dokładnie wymieszać  

patelnię przetrzeć kroplą oleju i wylać jajka, na nich ułożyć kalafior i pokrojonego pomidora
(można z pomidora zdjąć skórę)
smażyć na małym ogniu pod przykryciem aż jajka się zetną(u mnie 5 minut)
podawać od razu 

SMACZNEGO



Brak komentarzy: