czwartek, 28 maja 2015

Mus z rabarbaru z cynamonem

mus jest idealny do naleśników, wystudzony na chleb czy pieczywo chrupkie, 
lub sam w formie deseru np z dodatkiem bitej śmietany.

Składniki

    rabarbar 1 kg(przed obraniem)
     cukier trzcinowy 2 łyżki
    cynamon 1 łyżeczka 
    cukier waniliowy domowy 1 łyżeczka
     woda

Wykonanie

rabarbar obrać,pokroić na 2 cm kawałki i umieścić w garnku.
dolać 1/3 szklanki wody i zagotować
.zmniejszyć gaz do minimum i gotować co jakiś czas mieszając 

po 5 minutach dodać cukier trzcinowy oraz waniliowy(domowy) i dalej gotować  około 10-15 minut.
jak niemalże cały się rozpadnie dodać cynamon,
dokładnie wymieszać i wyłączyć gaz.




2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

rabarbar w takiej postaci na pewno jest pyszny :)

gin pisze...

Do lodów, mmm... Idealny :)