Aromatyczny, sycący i dietetyczny Kebab.
Dieta też może być smaczna
Składnikikebab
filet z kurczaka- 150 gram
cebula -1/2 sztuki
natka pietruszki- kilka gałązek
przyprawa kebab-gyros - 1 łyżeczka płaska
papryka ostra mielona -do smaku
pieprz czarny mielony- do smaku
dip
rzodkiewka- 2 sztuki
ogórek zielony- mały kawałek
jogurt grecki lekki 2 łyżki
przyprawa Tzatziki 1/2 łyżeczki
dodatkowo
sałata lodowa- kilka liści
pomidor- 1/2 sztuki
cebula -1/2 sztuki
natka pietruszki- kilka gałązek
przyprawa kebab-gyros - 1 łyżeczka płaska
papryka ostra mielona -do smaku
pieprz czarny mielony- do smaku
dip
rzodkiewka- 2 sztuki
ogórek zielony- mały kawałek
jogurt grecki lekki 2 łyżki
przyprawa Tzatziki 1/2 łyżeczki
dodatkowo
sałata lodowa- kilka liści
pomidor- 1/2 sztuki
Wykonanie
kebab
Umyty filet z kurczaka pokroić na małe kawałki,dodać natkę pietruszki i
pokrojoną cebulę oraz przyprawy.wymieszać i odstawić do lodówki na
minimum 2 godziny
zamarynowane mięso zmielić ( razem z cebulką)- ja użyłam rozdrabniacza
Mokrymi rękoma uformować podłużne kebaby
grillować do uzyskania złoto brązowego koloru(nie za długo bo będą suche)
Dip
ogórka obrać pokroić w kostkę, dodać pokrojone rzodkiewki,przyprawę tzatziki oraz jogurt.wymieszać i odstawić do lodówki
warzywa ułożyć na talerzu, polać dipem i wyłożyć gorące kebaby
(można je pokroić w cienkie plastry)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz