Mocno pomidorowa zupa z delikatnymi pulpecikami.
Składniki
20 dkg fileta z indyka(zmielić)
1 cebula
natka pietruszki
sól,pieprz
przecier pomidorowy(domowy) 0,5 litra
majeranek
sól,pieprz
liść laurowy,ziele angielskie
Wykonanie
Mięso umyć i zmielić na najdrobniejszych oczkach,
dodać posiekaną
cebulę,natkę pietruszki,sól i pieprz.
dokładnie wyrobić masę i uformować
pulpeciki wielkości orzecha włoskiego
do 1 litra wody dodać odrobinę soli,liść laurowy,ziele angielskie i paprykę ostrą wędzoną
(w proszku)-zagotować.
Wrzucać delikatnie pulpeciki,gotować 15-20 minut na małym ogni.
wyjąć z wywaru pulpeciki a wywar przecedzić przez drobne sitko
Do wywaru dodać domowy przecier pomidorowy,doprawić do smaku i dodać majeranek,zagotować. Zupę podawać z pulpecikami
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz