sobota, 30 maja 2015

Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym i pure z kalafiora

 Lekki obiad na szybko...
całość zajęła mi 25 minut...
proporcje na 1 osobę(250 kcal)


Składniki
pure
    kalafior 1/3 sztuki
    sól do smaku
    pieprz do smaku   
    koperek siekany 2 łyżki
 

pulpeciki

    filet z kurczaka 10 dkg
    marchew 1 mała  
    sól do smaku 
    papryka ostra mielona do smaku
    kostka rosołowa
    koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    szczypiorek 1 łyżka


Wykonanie  

pulpety
umyty filet z kurczaka,obraną marchewkę, sól,pieprz i szczypiorek zmielić(np. w blenderze)
mokrymi dłońmi uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego  .

w 500 ml wody rozpuścić kostkę rosołową. 
na wrzący bulion wrzucać pulpeciki.gotować 5 minut. 
 odlać połowę bulionu i dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy
(dodałam pieprz,odrobinę bazylii i pieprz cayenne)
 gotować bez przykrycia do zredukowania sosu
(tak aby go nie zagęszczać) 


 pure
kalafior podzielony na różyczki zalać wodą,dodać sól i gotować do miękkości.odcedzić.
do miski blendera dać kalafior,koperek sól i pieprz do smaku.
zmiksować na gładką masę.
pure podawać z pulpecikami.


SMACZNEGO
 


1 komentarz:

Patrycja pisze...

Bardzo fajny pomysł na pyszny obiadek :))