Aromatyczny i sycący gulasz z pręgi wołowej.
pasuje do ziemniaczków,kaszy,ryżu czy klusek
ja podałam z plackami ziemniaczanymi
składniki
pręga wołowa 0.7 kg
cebula 1 sztuka
sól do smaku
czarny pieprz mielony
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
liść laurowy 2
ziele angielskie 4
pręga wołowa 0.7 kg
cebula 1 sztuka
sól do smaku
czarny pieprz mielony
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
liść laurowy 2
ziele angielskie 4
Wykonanie
Mięso umyć,wysuszyć i pokroić w nieduże kawałki.
doprawić solą i pieprzem.
na niewielkiej ilości oleju podsmażać mięso partiami
doprawić solą i pieprzem.
na niewielkiej ilości oleju podsmażać mięso partiami
(nie wrzucamy całego na raz bo zacznie się gotować a nie smażyć)
cebulę oraz czosnek drobno siekamy( ja wole rozdrobnioną w blenderze)
do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy .
całość zalewamy 2 szklankami gorącej wody,
dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa
(kontrolując ilość wody)
około 60 minut.
mąkę dokładnie mieszamy z zimną wodą aby nie było grudek.
do gulaszu dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz wlewamy
(cały czas mieszając ) mąkę z wodą.
chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku.
SMACZNEGO
1 komentarz:
Mięso wołowe szybciej się usmaży jeśli je zamoczymy na kilka godzin w marynacie z czerwonym winem zmieszanym z wodą i przyprawami
Prześlij komentarz