niedziela, 15 listopada 2015

Gulasz z pręgi wołowej

 Aromatyczny i sycący gulasz z pręgi wołowej.
pasuje do ziemniaczków,kaszy,ryżu czy klusek ja podałam z plackami ziemniaczanymi 



składniki

    pręga wołowa 0.7 kg
    cebula 1 sztuka
    sól do smaku
    czarny pieprz mielony
    czosnek 1 ząbek
    olej do smażenia
    koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
    mąka 2 łyżki
    liść laurowy 2
    ziele angielskie 4 
 



Wykonanie 

Mięso umyć,wysuszyć i pokroić w nieduże kawałki.
doprawić solą i pieprzem.
na niewielkiej ilości oleju podsmażać mięso partiami
(nie wrzucamy całego na raz bo zacznie się gotować a nie smażyć) 

cebulę oraz czosnek drobno siekamy( ja wole rozdrobnioną w blenderze)
do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy .

całość zalewamy 2 szklankami gorącej wody,
dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa
(kontrolując ilość wody)
około 60 minut.

mąkę dokładnie mieszamy z zimną wodą aby nie było grudek.
do gulaszu dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz wlewamy
(cały czas mieszając ) mąkę z wodą.

chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku.
 

SMACZNEGO


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Mięso wołowe szybciej się usmaży jeśli je zamoczymy na kilka godzin w marynacie z czerwonym winem zmieszanym z wodą i przyprawami