wtorek, 17 stycznia 2012

Ciasto Krówka

Słodkie i pyszne ciasto,
Bardzo szybkie w wykonaniu

Składniki

na ciasto
100 gram margaryny
3,5 szklanki mąki
3 łyżki miodu
2 jaja
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

na mase
0.5 litra smietany 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru

dodatkowo
orzechy do posypania
masa krówkowa


Wykonanie

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części.
Upiec 2 placki w 180 stopniach każdy po 10 minut

Śmietane ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixów.
Ubitą śmietaną przełożyć wystudzone placki.

Mase krówkową wstawić razem z puszką do gorącej wody na 15 minut
aby byla bardziej leista, polać masą krówkową wierzch ciasta.
Posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami.

Ciasto szczelnie zawinąć w folię (razem z blachą oczywiście) i wstawić do lodówki na minimum dobe, ale najlepsze jest po 2-3 dobach jak już się kończy ;)

SMACZNEGO





2 komentarze:

Agnieszka pisze...

uwielbiam to ciasto! ;)

Daria Bortkiewicz pisze...

To jedno z moich ulubionych ciast. Wygląda u ciebie wyśmienicie i na pewno tak smakuje. Na pewno wypróbuje ten przepis.


Pozdrawiam i dzięki za odwiedzenie mojej strony gotowaniezmilosci.pl