czwartek, 29 sierpnia 2013

Gołąbki z mortadelą

 
Bardzo delikatne i smaczne gołąbki.
Przy tym tanie i szybkie
 
Składniki
 
główka kapusty (miałam młodą)
1,5 szklanki ryżu
600 gram mortadeli
1 cebula
sól,pierz
ząbek czosnku
ziele angielskie,liść laurowy
1 kostka rosołowa drobiowa
ulubiony sos pomidorowy
 
Wykonanie
 
Ryż ugotować al'dente w osolonej wodzie.
Mortadele bardzo drobno pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
Ostudzony ryż wymieszać z mortadelą,cebulą,czosnkiem i ulubionymi przyprawami.
 
Farsz zawijać w sparzone liście kapusty.
Ułożyć w brytfance.
 
Podlać wodą,dodać kostkę rosołową,3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
Dusić a małym ogniu do miękkości kapusty.
 
Podawać z sosem pomidorowym
 
*ja do farszu dodałam dodatkowo 30 dkg mielonego mięsa drobiowego.
 
 
SMACZNEGO


Brak komentarzy: