piątek, 30 sierpnia 2013

Gulasz a'la węgierski

 
Aromatyczny i pikantny.
Podałam go z plackami ziemniaczanymi....
i Włoskim winem Celebro .... idealnym do wieprzowiny

 
Składniki
 
0.5kg szynki wieprzowej
500 ml pikantnego soku pomidorowego
cebula
2 ząbki czosnku
czerwona papryka
pęczek natki pietruszki
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
duża szczypta wędzonej papryki
sól  do smaku

 
Wykonanie
 
Mięso dokładnie umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka a paprykę w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
 
Mięso dobrze natrzeć przyprawami i obsmażyć w garnku na 3 łyżkach oliwy.
Dodać paprykę i cebulę,jeszcze chwile podsmażać.
Następnie całość zalać sokiem pomidorowym i dodać czosnek.
 
Dusić około 60 minut kontrolując ilość soku(w razie potrzeby podlewać wodą)
 
Sosu niczym nie zagęszczać,zredukować go przez ostatnie 10 minut gotowania.
 
 
SMACZNEGO

 
 
Do gulaszu najlepsze będzie wino Celebro Italy.
 
Czerwone,półwytrawne idealnie pasujące do wieprzowiny.

 
Wino pasuje także do dań włoskich
( na etykiecie widnieje "ściąga"dzięki niej możemy idealnie dobrać wino do potrawy)



Brak komentarzy: